Bemutatjuk a tökéletes bejgli receptjét, ami 4 rúd elkészítésére jó.

Hozzávalók 4 rúdhoz:

  • 500 g BL 55 liszt
  • 250 g hideg vaj
  • 40 g porcukor
  • 10 g élesztő
  • 4 g só
  • Csipetnyi szódabikarbóna
  • 90 g tej
  • 1 tojás
  • 50 g tejföl

A diótöltelékhez

  • 500 g dió
  • 100 g alma
  • 40 g baracklekvár
  • 100 g kezeletlen héjú narancs
  • 250 g porcukor
  • 1 g só
  • 1 tojás
  • Mazsola, ízlés szerint

A máktöltelékhez

  • 500 g mák
  • 100 g alma
  • 40 g   baracklekvár
  • 150 g kezeletlen héjú citrom
  • 50 g méz
  • 250 g  porcukor
  • Csipetnyi só
  • 60 g szilvalekvár
  • 120 g  tej
  • 1 tojás
  • Mazsola,  ízlés szerint
  1. A kimért lisztet összekeverjük a hideg vajjal, hogy omlós tésztát kapjunk. Ezután hozzáadjuk a többi, lehetőség szerint hideg hozzávalót és a konyhai robotgéppel alacsony fokozaton addig dagasztjuk, amíg a tál falától el nem válik a tészta. Ha kész, négyfelé osztjuk. Lefóliázzuk és a hűtőbe vagy a fagyasztóba tesszük pihenni 30-60 percre.
  2. A töltelék hozzávalóit összekeverjük vigyázva, hogy az állaguk se túl híg se túl kemény ne legyen. A darált dióhoz, illetve mákhoz hozzáadjuk a reszelt almát, a lekvárokat, tehetünk bele ízlés szerint mazsolát is és a citrusok héját is hozzáreszeljük. Legjobb már egy nappal korábban elkészíteni és a hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.
  3. A pihentetett és lehűtött tésztát körülbelül 4 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenünk két tésztalapot dió-, másik két tésztalapot máktöltelékkel. Egy-egy ujjnyi tészta maradjon üresen minden szélen. A széleket azután ráhajtjuk a töltelékre és óvatosan, nem túl szorosan feltekerjük.
  4. Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük. Először lekenjük a tojássárgájával, majd megszurkáljuk úgy, hogy az aljáig átjárja a hurkapálca. Hűtőbe tesszük, amíg a tojássárgája rá nem dermed. Kivesszük, tojásfehérjével is átkenjük és szobahőmérsékleten pihentetjük, amíg az is rá nem szárad. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc múlva 170 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és további 20 perc alatt készre sütjük.