Bemutatjuk a tökéletes bejgli receptjét, ami 4 rúd elkészítésére jó.
Hozzávalók 4 rúdhoz:
- 500 g BL 55 liszt
- 250 g hideg vaj
- 40 g porcukor
- 10 g élesztő
- 4 g só
- Csipetnyi szódabikarbóna
- 90 g tej
- 1 tojás
- 50 g tejföl
A diótöltelékhez
- 500 g dió
- 100 g alma
- 40 g baracklekvár
- 100 g kezeletlen héjú narancs
- 250 g porcukor
- 1 g só
- 1 tojás
- Mazsola, ízlés szerint
A máktöltelékhez
- 500 g mák
- 100 g alma
- 40 g baracklekvár
- 150 g kezeletlen héjú citrom
- 50 g méz
- 250 g porcukor
- Csipetnyi só
- 60 g szilvalekvár
- 120 g tej
- 1 tojás
- Mazsola, ízlés szerint
- A kimért lisztet összekeverjük a hideg vajjal, hogy omlós tésztát kapjunk. Ezután hozzáadjuk a többi, lehetőség szerint hideg hozzávalót és a konyhai robotgéppel alacsony fokozaton addig dagasztjuk, amíg a tál falától el nem válik a tészta. Ha kész, négyfelé osztjuk. Lefóliázzuk és a hűtőbe vagy a fagyasztóba tesszük pihenni 30-60 percre.
- A töltelék hozzávalóit összekeverjük vigyázva, hogy az állaguk se túl híg se túl kemény ne legyen. A darált dióhoz, illetve mákhoz hozzáadjuk a reszelt almát, a lekvárokat, tehetünk bele ízlés szerint mazsolát is és a citrusok héját is hozzáreszeljük. Legjobb már egy nappal korábban elkészíteni és a hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.
- A pihentetett és lehűtött tésztát körülbelül 4 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenünk két tésztalapot dió-, másik két tésztalapot máktöltelékkel. Egy-egy ujjnyi tészta maradjon üresen minden szélen. A széleket azután ráhajtjuk a töltelékre és óvatosan, nem túl szorosan feltekerjük.
- Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük. Először lekenjük a tojássárgájával, majd megszurkáljuk úgy, hogy az aljáig átjárja a hurkapálca. Hűtőbe tesszük, amíg a tojássárgája rá nem dermed. Kivesszük, tojásfehérjével is átkenjük és szobahőmérsékleten pihentetjük, amíg az is rá nem szárad. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc múlva 170 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és további 20 perc alatt készre sütjük.